Bine ati venit pe www.Eonly.tk
1: Pentru o vizualizare mai buna a forumului
2: Pentru a vedea intregul forum
3: pentru a avea access la linkuri imagini si video
Te rugam sa te inregistrezi, este foarte simplu
Contul nu necesita activare din e-mail.. dureaza doar 10 secunde
Multumim de intelegere Eonly TEAM 
AcasaAcasa  GalerieGalerie  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Reguli de circulatie: Obligatiile participantilor la trafic

In jos 
AutorMesaj
Bogdan
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 117
Puncte : 15925
Reputatie : 1
Data de inscriere : 08/03/2010
Varsta : 31
Localizare : Uricani

MesajSubiect: Reguli de circulatie: Obligatiile participantilor la trafic   Lun Mar 08, 2010 11:03 am

 • Codul rutier - Chestionare Auto

  CAPITOLUL V

  Reguli de circulatie

  Sectiunea 1

  Obligatiile participantilor la trafic

  Art. 35.
  (1) Participantii la trafic trebuie sa aiba un comportament care sa nu afecteze fluenta si siguranta circulatiei, sa nu puna In pericol viata sau integritatea corporala a persoanelor si sa nu aduca prejudicii proprietatii publice ori private.

  (2) Participantii la trafic sunt obligati ca, la cererea politistului rutier, sa Inmaneze acestuia documentul de identitate sau, dupa caz, permisul de conducere, documentul de Inmatriculare ori de Inregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum si alte documente prevazute de lege.

  (3) In exercitarea atributiilor care Ii revin, politistul rutier are dreptul sa verifice vehiculul, precum si identitatea conducatorului sau a pasagerilor aflati In interiorul acestuia atunci cand exista indicii despre savarsirea unei fapte de natura contraventionala sau penala.

  (4) In exercitarea atributiilor de dirijare a circulatiei rutiere, politistii rutieri sunt obligati sa poarte uniforma cu Inscrisuri si Insemne distinctive.

  (5) Politistii de frontiera, Indrumatorii de circulatie ai Ministerului Apararii, agentii cailor ferate, personalul autorizat din zona lucrarilor pe drumurile publice, precum si membrii patrulelor scolare de circulatie sunt obligati ca, pe timpul exercitarii atributiilor, sa poarte echipament de protectie-avertizare fluorescent-reflectorizant.

  (6) Conducatorii autovehiculelor cu masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone sunt obligati sa poarte echipament de protectie-avertizare fluorescent-reflectorizant atunci cand executa interventii la vehiculul care se afla pe partea carosabila a drumului public.

  (7) Nevazatorii sunt obligati sa poarte In deplasarea pe drumurile publice baston de culoare alba.

  Art. 36.
  (1) Conducatorii de autovehicule si persoanele care ocupa locuri prevazute prin constructie cu centuri sau dispozitive de siguranta omologate trebuie sa le poarte In timpul circulatiei pe drumurile publice, cu exceptia cazurilor prevazute In regulament.

  (2) Pe timpul deplasarii pe drumurile publice, conducatorii motocicletelor, mopedelor si persoanele transportate pe acestea au obligatia sa poarte casca de protectie omologata.

  (3) Conducatorilor de vehicule le este interzisa folosirea telefoanelor mobile atunci cand acestia se afla In timpul mersului, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive tip maini libere.

  Art. 37.
  (1) Conducatorii de vehicule sunt obligati sa opreasca imediat, pe acostament sau, In lipsa acestuia, cat mai aproape de marginea drumului sau bordura trotuarului, In sensul de deplasare, la apropierea si la trecerea autovehiculelor cu regim de circulatie prioritara care au In functiune mijloacele speciale de avertizare luminoasa de culoare rosie si sonore.

  (2) Conducatorii de vehicule sunt obligati sa reduca viteza, sa circule cat mai aproape de marginea drumului In sensul de deplasare si sa acorde prioritate la trecerea autovehiculelor cu regim de circulatie prioritara care au In functiune mijloacele speciale de avertizare luminoasa de culoare albastra si sonore.

  (3) In situatiile prevazute la alin. (1) si (2), pietonilor le sunt interzise traversarea si circulatia pe carosabil pana la trecerea vehiculelor respective.

  Art. 38.
  Conducatorii vehiculelor, cu exceptia celor trase sau Impinse cu mana, instructorii auto atestati sa efectueze instruirea practica a persoanelor pentru obtinerea permisului de conducere, precum si examinatorul autoritatii competente, In timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, sunt obligati sa se supuna testarii aerului expirat si/sau recoltarii probelor biologice In vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substante stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, la solicitarea politistului rutier.

  Art. 39.
  Proprietarul sau detinatorul unui vehicul este obligat sa comunice politiei rutiere, la cererea acesteia si In termenul solicitat, identitatea persoanei careia i-a Incredintat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice.

  Art. 40.
  (1) Regulile de circulatie pe drumurile publice aplicabile autovehiculelor destinate transporturilor de marfuri, celor cu mase sau dimensiuni de gabarit depasite ori care transporta marfuri sau produse periculoase se stabilesc prin regulament, In conformitate cu reglementarile In vigoare.

  (2) Conducerea vehiculelor destinate transportului de marfuri, a caror masa totala maxima autorizata este mai mare de 3,5 tone, transportului de marfuri sau produse periculoase, transportului public de persoane, precum si conducerea vehiculelor cu mase sau dimensiuni de gabarit depasite sunt permise numai conducatorilor de autovehicule sau tramvaie atestati profesional de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

  (3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), conducerea vehiculelor apartinand Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Apararii si Serviciului Roman de Informatii, destinate transportului de marfuri, a caror masa totala maxima autorizata este mai mare de 3,5 tone, transportului de marfuri sau produse periculoase, transportului de persoane, precum si conducerea vehiculelor cu mase sau dimensiuni de gabarit depasite, care executa transporturi pentru nevoile proprii ale acestor institutii, sunt permise conducatorilor de autovehicule sau tramvaie numai pe baza atestatului profesional eliberat de aceste institutii, In conditiile stabilite de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului. Acest atestat este valabil numai pentru perioada In care conducatorii auto respectivi fac parte din aceste institutii.

  (4) Conditiile de obtinere a certificatului de atestare profesionala se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului.

  (5) Certificatul de atestare profesionala care confera titularului dreptul de a efectua activitatea pentru care a fost eliberat este valabil numai Insotit de permisul de conducere.
Sus In jos
http://www.Eonly.tk
 
Reguli de circulatie: Obligatiile participantilor la trafic
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: Eonly :: Scoala de soferi :: Pentru scoala de soferi :: Codul Rutier-
Mergi direct la: