Bine ati venit pe www.Eonly.tk
1: Pentru o vizualizare mai buna a forumului
2: Pentru a vedea intregul forum
3: pentru a avea access la linkuri imagini si video
Te rugam sa te inregistrezi, este foarte simplu
Contul nu necesita activare din e-mail.. dureaza doar 10 secunde
Multumim de intelegere Eonly TEAM 
AcasaAcasa  GalerieGalerie  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiţi | 
 

 Conducatorii de vehicule: Dispozitii generale

In jos 
AutorMesaj
Bogdan
Admin
Admin
avatar

Mesaje : 117
Puncte : 15925
Reputatie : 1
Data de inscriere : 08/03/2010
Varsta : 31
Localizare : Uricani

MesajSubiect: Conducatorii de vehicule: Dispozitii generale   Lun Mar 08, 2010 11:01 am

 • Codul rutier - Chestionare Auto

  CAPITOLUL III

  Conducatorii de vehicule

  Sectiunea 1

  Dispozitii generale

  Art. 20.
  (1) Pentru a conduce un autovehicul pe drumurile publice, conducatorul acestuia trebuie sa posede permis de conducere corespunzator si sa aiba varsta minima de 18 ani Impliniti, cu exceptia celor care conduc autovehiculele din subcategoriile A1 si B1, care trebuie sa aiba varsta minima de 16 ani Impliniti.

  (2) Pentru a conduce pe drumurile publice tractoare, masini si utilaje autopropulsate agricole, forestiere sau pentru lucrari, conducatorii acestora trebuie sa posede permis de conducere valabil pentru categoriile sau subcategoriile prevazute In regulament.

  (3) Conducatorii de tramvaie sau vehicule care efectueaza transport public de persoane, precum si cei care conduc autovehicule cu masa maxima autorizata mai mare de 7,5 tone sau cu gabarite depasite ori care transporta produse sau substante periculoase trebuie sa aiba varsta minima de 21 de ani Impliniti.

  (4) Conditiile de obtinere a permisului de conducere se stabilesc prin regulament.

  Art. 21.
  (1) Conducatorii de autovehicule sau tramvaie trebuie sa aiba cunostintele si Indemanarea necesare conducerii si sa fie apti din punct de vedere medical si psihologic.

  (2) Conducatorii de autovehicule sau tramvaie vor fi verificati periodic din punct de vedere medical si psihologic, In conditiile stabilite prin reglementarile In vigoare.

  Art. 22.
  (1) Examinarea medicala si psihologica se realizeaza In scopul certificarii starii de sanatate, a calitatilor fizice si a aptitudinilor necesare unui conducator de autovehicul sau tramvai.

  (2) Afectiunile medicale incompatibile cu calitatea de conducator de autovehicule sau tramvaie se stabilesc de catre Ministerul Sanatatii Publice si se aproba prin ordin al ministrului, care se publica In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

  (3) Examinarea medicala si psihologica se realizeaza In vederea:
  a) aprobarii prezentarii la examen pentru obtinerea permisului de conducere;
  b) obtinerii certificatului de atestare profesionala pentru conducatorii de autovehicule si tramvaie;
  c) verificarii periodice, conform reglementarilor In vigoare.

  (4) Examinarea medicala se realizeaza In institutii medicale autorizate, cu obligatia luarii In evidenta a solicitantului sau a conducatorului de autovehicul sau tramvai de catre medicul de familie, iar verificarea psihologica se realizeaza In laboratoare de specialitate autorizate din cadrul institutiilor abilitate. Lista institutiilor medicale si a laboratoarelor de specialitate autorizate se stabileste prin ordin comun al ministrului sanatatii publice si al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, care se publica In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

  (5) Medicul de familie, atunci cand constata ca o persoana din evidenta sa, care poseda permis de conducere, prezinta afectiuni medicale prevazute In ordinul ministrului sanatatii publice emis conform alin. (2), va solicita examenul de specialitate necesar, iar In cazul In care s-a stabilit ca persoana este declarata inapta medical sau psihologic pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, va comunica aceasta imediat politiei rutiere pe raza careia medicul Isi desfasoara activitatea.

  (6) Verificarea medicala si psihologica se efectueaza In conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii publice si al ministrului transporturilor, constructiilor si turismului, care se publica In Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

  (7) Permisul de conducere al persoanei care este declarata inapta medical sau psihologic pentru a conduce autovehicule ori tramvaie se retrage de catre politia rutiera si poate fi redobandit numai dupa Incetarea motivului pentru care s-a luat aceasta masura.

  (Cool Avizul de apt sau inapt medical poate fi contestat doar pe baza unei expertize efectuate de institutiile medico-legale, la solicitarea si pe cheltuiala partilor interesate.
Sus In jos
http://www.Eonly.tk
 
Conducatorii de vehicule: Dispozitii generale
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
 :: Eonly :: Scoala de soferi :: Pentru scoala de soferi :: Codul Rutier-
Mergi direct la: